duminică, 22 martie 2009

Servicii Medicale si Sociale

Fiecare cetatean strain, chiar daca sta ilegal, are dreptul la ingrijire medicala necesara.

Cei care poseda un permis de sedere, sunt obligati sa se inregistreze in Sistemul National pentru Sanatate (Servizio Sanitario Nazionale).

Inregistrarea este valabila atata timp cat e valabil permisul de sedere si se rasfrange numai asupra serviciilor medicale asigurate.

Strainii care nu sunt inclusi in aceasta lista, sunt obligati sa aiba asigurare impotriva riscurilor de accidente, boli si maternitate, sau ei se pot inregistra in Sistemul National pentru Sanatate, platind o taxa anuala, determinata prin decret interministerial.

Strainii, care nu sunt inregistrati in Sistemul National pentru Sanatate, trebuie sa plateasca taxele pentru serviciile acordate.

Strainii care stau ilegal au garantat dreptul la spitalizare, tratament urgent sau oricare alt tratament esential, chiar si continuu.

Strainii care stau ilegal si sunt tratati medical nu risca sa fie denuntati la autoritatile publice de securitate.

LEGILE CE REGLAMENTEAZA ASISTENTA MEDICALA

In ce cazuri este obligatoriu de intrare in sistemul national al sanatatii?

U.T cu privire la imigratie sanctioneaza cotizarea la sistemul national al sanatatii pentru urmatorii subiecti:

  • straini cu dreptul juric de sedere in tara care exercita lucru dependent sau independent sau care sint insrcisi in lista de plasament;
  • straini cu dreptul legal de sedere in tara sau care au solicitat sederea in tara: pentru lucru dependent; pentru lucru independent; pentru studii; pentru azil politic; in asteptarea adoptiei sau custodiei; in asteptarea dobindirii catateniei.

In ce caz se cotizarea este intrerupta?

Este intrerupta in cazul lipsei reinnoirei, revocarii, sau anularii permisului de sedere sau expulzarii.

Membrii familiei sin sprijiniti de catre strainul intitulat cu asostenta medicala?

Da, si asta este fixat la nastere,

Eliberarea permisului de sedere intituleaza detinatorul la asistentei medicale anterioare?

Raspunsul este da.

Cererea respectiv atentia mediala urgenta oferita cetateanului strain poate fi rambursata de catre autoritatile locale in sanatate corespunzatoare in zona in care a fost reinnoita cotizatia.

Cine poate sa solicite cotizare voluntara?

Toti cetatenii straini care nu sint obligati sa solicite cotizatia la sistemul national pentru sanatate pot de ceara cotizare voluntara.

Doar strainii in posesia permisului de sedere pe o durata de mai mult de trei luni pot sa solicite cotizare voluntara, cu exceptia studentilor si altii de statul echivalent pot sa solicite cotizare voluntara pentru o perioada mai mica decit aceasta.

SANATATEA SI SERVICIILE SOCIALE

Ce sint serviciile sociale nationale?

"Serviciile sociale" este locul in primarie unde toti cetatenii pot primi informatie si/sau sa se foloseasca de serviciile asistentei sociale oferite. Daca o persoana este deja in posesia permisului de sedere sau permis de sedere obisnuit pentru nu mai putin de un an, are aceleasi drepturi ca si un cetatean italian cu privire la furnizarea serviciilor. In cadrul serviciilor sociale exista profesionali care pot sa acorde ajutor in gasirea solutiei problemei impreuna cu persoana in cauza. In caz de graviditate, este posibila folosirea de suportul unui asistent social sau altor profesionali, spre exemplu, pentru a se inscrie la gradinita anticipat sau gasirea solutiilor alternative (custodie, suport parental, etc) care ar satisface necesitatile unui individ.

Cum este posibil accesul la serviciile sociale nationale?

Cea mai rapida cale de a accesa aceste servicii este prin intermediul ghiseelor de la secretariatul social care de obicei sint amplasati pe intregul teritoriu al tarii, si sint usor accesibile, orele de lucru a caror sint ingeneral accesibile celor care implimenteaza lucrul de ingrijitor. La ghiseele secretariatului social este posibila capatarea informatiei in detalii privitor la drepturile serviciile si procedurile de acces la aceste servicii si de asemenea este posibila capatarea cunostintelor in domeniul resurselor socile disponibile in teritoria in care locuieste, care poate fi de folos la rezolvarea altor necesitati personale sau ale familiei care ar putea sa apara. Vorbind la general, ca sa acceseze la serviciile sociale nationale a asistentei sociale cetatenii straini trebuie sa: fie rezidenti ai orasului dat, sa fie in posesia permisului de sedere penru o durata de timp mai mare de trei luni, si sa posede document de identificare (pasaport sau fisa de identificare) la ei.

Daca nu sint capabil sa-mi gasesc un loc de trai si ramin lipsit de adapost cu cauza lucrurilor care ma depasesc si nu stiu unde sa merg, care este solutia?

In tara noastra, exista o serie de centre de receptionare care functioneaza ca structuri de locuinte si asigura necesitatile de baza. Acestea solutioneaza problema cu gazda si permit pastrarea necesitatilor precum ar fi igiena personala, alimentarea, si asistenta sociala medicala. Unele din aceste centre ofera servicii pe gratis, pe cind altele impun o taxa mica. O persoana poate fi accepata in centru de primire pentru perioada de timp strict necesara pentru a obtine independenta personala si gasirea unui post de munca nou, de asemenea datorita prezentei ajutorului calificat care usureaza integrarea la serviciu si in societate. Regiunile in colaborare cu provincii si orase si oranizatiilor de voluntariat si asociatii ofera centrelor de receptie penrtu cetateni straini permisul legal de sedere cu alt scop decit cel de turism, care sint temporar incapabili sa se intretina independent personal.

Cum pot accesa aceste centre in caz de necesitate?

Procedura accesarii acestor centre sint numeroase: o persoana poate sa le acceseze dupa comunicarea cu serviciile sociale, sau prin admiterea de catre Biroul municipal pentru imigranti, sau prin admiterea directa sau admiterea de cartre asociatii. De obicei, informatia cu privire la posibilitatile de accesare poate fi solicitata de la Serviciile Sociale sau chiar de la centrele de receptie, pe care o persoana poate sa intrebe daca admiterea este fara plata si/sau cu plata si durata maxima a sederii.

Dupa ce am rezolvat problema cazari, pot sa solicit resedinta? Care este procedura care trebuie urmata?

Da, odata ce a fost gasita o solutie a problemei cu cazarea exista dreptul de a se inregistra la Biroul de Registratura inorasul unde locuiesti. Pentru a face aceasta este necesar de a te deplasa personal la Biroul de Registratura (biroul de schimb a resedintei) in orasul in care locuiesti, luind pasaportul si permisul de sedere in tara, si trebuie semnata declaratia de transfer in prezenta unei oficialitati. Resedinta este solicitata chiar si in cazuri cind un individ pleaca sa traiasca intr-o alta familie si/sau cu familia pentru care lucreaza.

In asa cazuri de ce este necesar pentru a obtine resedinta?

Cererea trebuie prezentata timp de 90 de zile dupa sosirea in Italia, daca aceasta este prima intrare in tara sau daca o persoana este deja in Italia la momentul in care persoana pleaca sa traiasca cu o familie. Procedura este aceasi ca si cea mai sus mentionata, cu o singura schimbare: deoarece o persoana va trai cu o alta familie agrementul capului familiei este necesara (adica, individul care pare sa fie primul in certificatul statutului familial), care poate sa se prezinte insisi la data corespunzatoare referitor la solicitarea schimbului resedintei solicitata de catre partea interesata.