duminică, 22 martie 2009

Decizii privind cererea de azil

Solicitantul de azil poate face apel impotriva deciziei de a transmite solicitarea altui stat la Tribunalul Administrativ Regional, timp de 60 de zile. Solicitantul are posibilitatea de a face apel la Consiliul de Stat, in cazul in care Tribunalul confirma decizia, sau la Presedintele Republicii, timp de 120 de zile dupa instiintare. Daca apelul este admis, Comisia Teritoriala va examina solicitarea de Azil.

Apelul impotriva deciziei Comisiei Teritoriale trebuie sa fie facut in termen de cincisprezece zile, la Curtea responsabila pentru aceasta regiune (tribunale in composizione monocratica); de asemenea, poate fi facut din strainatate la autoritatile consulare si diplomatice italiene.

Apelul nu suspenda ordinul de a parasi teritoriul italian. Solicitantul de azil, poate, sa solicite Perfectului autorizarea de a ramane in Italia, pana cand va fi informat despre rezultatul apelului.

Acceptarea solicitarii de azil

Daca Comisia Teritoriala recunoaste statutul de refugiat, va transmite Questurii un certificat prin care se cere eliberarea permisului de sedere de doi ani pe motive de azil. Impreuna cu acesta se elibereaza un document de calatorie valabil pentru statele straine, cu exceptia statului de origine a solicitantului.

Refugiatul beneficiaza de un tratament distinct in ceea ce priveste

  • Serviciul militar, care nu este obligatoriu;
  • Dobandirea cetateniei italiene: refugiatii pot obtine cetatenia in cinci ani dupa recunoasterea statutului lor;

Respingerea solicitarii de azil si consecinte ale acesteia

Questura este responsabila pentru instiintarea solicitantului de azil referitor la respingerea solicitarii pentru recunoasterea statutului de refugiat. Strainul trebuie sa paraseasca teritoriul timp de 15 zile de la data instiintarii. Daca solicitantul de azil nu paraseste teritoriul in termenul stabilit; Prefectul va emite un ordin de expulzare.

Totusi, Questura poate elibera un permis de sedere pe motive umanitare, daca in tara de origine exista pericolul discriminarii si limitarii libertatii.