duminică, 22 martie 2009

Educatia

Educatia pentru minori este obligatorie si fara plata.

Minorii straini, chiar daca stau ilegal pe teritoriul Italiei, au dreptul la educatie in aceleasi conditii ca si minorii italieni. Strainii minori sunt inregistrati prin aceleasi proceduri ca si italienii, in plus ei:

  • pot fi inregistrati (si mai apoi sa primeasca calificarea pentru educatia obligatorie), chiar daca nu au acte;
  • pot frecventa o alta clasa decat cea adecvata varstei lor;
  • pot beneficia de programe de asistenta, care au ca scop studierea limbii italiene.

Instruirea adultilor

Imigrantii adulti care stau legal in Italia au acces la diverse cursuri de instruire. Exista cursuri de italiana pentru straini, cursuri de alfabetizare.

Strainii care doresc sa obtina certificatul de absolvire a scolii pot sa se inscrie la cursurile scolii secundare. Atat scolile publice si private organizeaza cursuri de seara pentru adulti.

Strainii care doresc sa obtina certificatul de scoala primara sau secundara trebuie sa depuna solicitarea pentru admitere, la directorul scolii, indicand:

  • Datele personale;
  • Rezultatele activitatii scolare precedente;
  • Activitatile de munca.

De asemenea, se anexeaza copia certificatului care dovedeste valabilitatea permisului de sedere.

Recunoasterea diplomelor

Universitatile si institutiile de invatamant sunt responsabile pentru recunoasterea diplomelor strainilor care doresc sa-si continue studiile in Italia. Acestea decid, luand in consideratie acordurile bilaterale existente si conventiile internationale in domeniu.

Universitatea trebuie sa decida timp de 90 de zile de la prezentarea cererii. Daca cererea este respinsa, solicitantul poate face apel la Tribunalul Administrativ Regional sau apel extraordinar la Seful Statului, in termen de 120 de zile de la luarea deciziei.

Recunoasterea diplomelor in domeniul medical este in competenta Ministerului Sanatatii.

Pentru a practica meseria de medic, chirurg, veterinar, stomatolog sau farmacist, strainul este supus unor examene de specialitate si de limba italiana.

Ministerul Justitiei este competent pentru recunoasterea calificarilor profesionale in domenii cum ar fi dreptul, businessul, chimia, agronomia, geologia, ingineria, psihologia, contabilitatea, cercetarea terenului, expertiza industriala si ziaristica. Ministerul Industriei este competent pentru profesiunile de consultanta industriala si agentii de schimb, iar Ministerul Educatiei pentru profesiile pedagogice.