duminică, 22 martie 2009

Procedura de solicitare a azilului

Strainii pot depune cererea de solicitare a azilului la oficiul politiei de frontiera, sau la Questura, din momentul intrarii pe teritoriul italian.

Politia de frontiera, inainte de a permite solicitantului de azil sa stea pe teritoriul italian, verifica daca nu exista motive pentru a-i interzice intrarea.

Apoi, solicitantii de azil sunt invitati sa aleaga un oras unde ar dori sa stea si sa inceapa procedura de azil la Questura locala.

Daca strainul se afla deja pe teritoriul Italiei, solicitarea trebuie depusa timp de opt zile de la intrare. Aceasta perioada poate fi depasita, daca solicitantul de azil dovedeste motivele intarzierii.

Daca responsabilitatea Italiei de a evalua solicitarea nu a fost inca stabilita, Questura elibereaza un permis de sedere temporara, cu durata de o luna, care contine inscriptia "Conventia de la Dublin" din 15 iunie 1990.

Daca responsabilitatea este stabilita, solicitantul de azil obtine un permis de sedere temporara, care contine inscriptia "Solicitare de azil". Permisul are durata de trei luni si poate fi reinnoit pana Comisia teritoriala respectiva decide asupra cererii.

Permisul permite detinatorului sa circule liber pe teritoriul Italiei. Acest permis, de asemenea, acorda posesorului dreptul de inscriere in Sistemul National de Sanatate si cazarea in centrele de receptie. Solicitantii de azil nu pot sa intreprinda activitati de munca.