duminică, 22 martie 2009

Familia

In vederea informarii si acordarii asistentei in probleme familiale, sociale si de protectie a minorilor a fost creata o linie de telefon speciala, operationala de luni pana vineri de la 9.00 la 20.00 si sambata de la 9.00 la 13.00.

Casatoria si divortul

Pentru a incheia o casatorie, cuplul trebuie sa prezinte la Municipalitatea locului de resedinta datele personale, care vor fi publicate timp de opt zile consecutive.

Minorii de la 16 la 18 ani trebuie sa aiba autorizarea Curtii pentru Minori.

In momentul juramantului, cuplul trebuie sa fie insotit de doi martori de varsta corespunzatoare care au documente de identitate valabile (in cazul strainilor acestia trebuie sa aiba permis de sedere valabil).

Strainii trebuie sa prezinte si autorizatia eliberata de Consulatul sau Ambasada tarii de origine, semnatura Ambasadorului sau Consulului trebuie certificata de Prefectura (Prefettura).

Daca un strain sta pe teritoriul Italiei, el trebuie sa prezinte un certificat al statutului de celibatar si al resedintei.

In cazul casatoriei religioase, documentul trebuie sa fie eliberat de parohie.

Divortul poate fi declarat numai dupa trei ani, din momentul initierii procedurii de separare. Divortul poate fi consensual, cand ambele parti sunt de acord cu acesta si judiciar, cand este pronuntat de judecator.

Pentru a divorta, persoanele trebuie sa prezinte urmatoarele acte:

  • Doua certificate ale statutului familial;
  • Un certificat de resedinta;
  • Sumarul actului matrimonial, eliberat de Municipalitatea unde a fost incheiata casatoria;
  • O copie certificata a raportului de separare.

Actele trebuie prezentate la Curtea Civila competenta.

Pentru recunoasterea actelor straine, acestea trebuie traduse si legalizate de autoritatile diplomatice sau consulare ale statului de origine si prezentate la Registrul general.

Minorii

Dreptul la educatie este garantat tuturor minorilor, chiar si celor care stau ilegal pe teritoriului Italiei. Expulzarea minorilor este interzisa, cu exceptia cazurilor cand acestia insotesc unul sau ambii parinti.

Fiecare minor neinsotit trebuie sa fie inregistrat la Comitetul pentru minori straini. Comitetul pentru minori straini este responsabil pentru verificarea sederii minorilor, in scopul protectiei drepturilor acestora.

Minorii neinsotiti primesc un permis de sedere, care interzice activitatile de munca si nu poate fi transformat in permis de studii sau de munca atunci cand persoana devine majora.