duminică, 22 martie 2009

Sederea

Cetatenii Moldovei pot sta legal pe teritoriul Italiei, daca poseda un permis de sedere, o carte de sedereCarta di Soggiorno — sau un document echivalent eliberat de alte state ale UE, in conformitate cu acordurile existente.

Permisul de sedere acorda dreptul de sedere legala pe teritoriul Italiei.

Timp de opt zile de la intrarea pe teritoriul Italiei, strainii trebuie sa solicite Permisul de sedere la Questura provinciei in care doresc sa se stabileasca.

Permisul de sedere va fi eliberat in 20 de zile de la solicitare.

Cererea pentru Permisul de sedere trebuie sa contina datele personale ale solicitantilor, date despre copii minori, adresa si scopul sederii.

Migrantul trebuie sa demonstreze ca poseda asigurare de sanatate, de viata, de maternitate, valabile pe teritoriul Italiei. Acesta trebuie sa se inregistreze in Sistemul National pentru Sanatate.

Migrantii care doresc sa stea pe teritoriul Italiei mai putin de 30 de zile, nu sunt obligati sa se inregistreze in Sistemul National pentru Sanatate.

Strainii care solicita un permis de sedere pe termen lung sunt supusi operatiunii de amprentare digitala.

Migrantul are dreptul sa atace decizia de refuz de acordare a Permisului de Sedere timp de 60 de zile de la notificare. Cererea de apel va fi depusa la Tribunalul Regional Administrativ din circumscriptia Questurii(Oficiului Politiei Locale) care a emis decizia.