duminică, 22 martie 2009

Cazare

Centrele de Receptie Primare permit cazarea cel mult sase zile. Imigrantul plateste o renta sociala zilnica.

Daca apar situatii de urgenta, primarul poate decide sa cazeze si strainii care nu corespund cerintelor de intrare si sedere in Italia.

Exista Centre de Receptie care permit cazarea familiilor. In aceste centre de cazare, durata sederii poate fi de la unu pana la cinci ani.

Strainii care stau legal in Italia pot avea acces la centrele de cazare comune (allogi sociali) publice sau private.

Imigrantii, posesori ai cartii de sedere, inregistrati in lista pentru somaj sau care intreprind activitati de munca legale au acces la cazare publica si la serviciile agentiilor sociale.

Municipalitatea Romei a lansat, in cadrul Oficiului pentru Politicile Cazarii un serviciu de telefon 06 /67106279. Acesta functioneaza de luni pana vineri, intre orele 9.00 — 16.00 si acorda informatii cu privire la anunturile de inchiriere a locuintei. Oficiul este deschis marti de la 9.00 pana la 13.00.

Inchirierea locuintei

Contractul de inchiriere a locuintei trebuie sa fie facut in scris si sa cuprinda urmatoarele clauze:

  • Durata contractului;
  • Plata lunara pentru chirie;
  • Obligatia notificarii in cazul rezilierii contractului;
  • Obligatii cu privire la cheltuielile comunale.

Chiriasul trebuie sa plateasca proprietarului o garantie (sau un depozit) care nu depaseste plata pe trei luni de chirie.

Pentru a fi valabil, contractul trebuie sa fie inregistrat. Taxa pentru inregistrare este echivalenta cu doua procente din plata anuala a chiriei. Inregistrarea trebuie reinnoita in fiecare an. Cheltuielile pentru inregistrare trebuie sa fie impartite intre proprietar si chirias.

Achizitionarea casei

Strainii care stau legal pe teritoriul Italiei pot procura o casa. Procedura de vanzare-cumparare este foarte complicata si implica angajamentul partilor contractante: semnarea unui compromis si completarea unui act de vanzare-cumparare, autentificat de notar.

Cei care nu au intreaga suma de bani pentru a procura o casa, pot apela la serviciile de imprumut ale bancii. Imprumutul oferit de banca poate fi cel mult 75 de procente din costul locuintei; dar marimea imprumutului variaza de la o banca la alta si de garantiile pe care le poate oferi solicitantul.